top of page

De snelle burger

Het is 30 graden… heel Nederland ligt direct voor apegapen en het enige waar we nog aan kunnen denken is hoe we zo snel mogelijk weg kunnen van het werk om de barbecue aan te steken.

Wat wij dan zo jammer vinden is dat er bij een groot gedeelte van de Nederlanders een kant en klare hamburger op te hete kolen wordt gelegd. En net voordat het vlees zelf geheel verkoold is op een klef kadetje wordt gegooid om vervolgens te worden verdronken in mayonaise of curry.

Het is juist zo makkelijk om een goede burger te maken zonder dat je direct een volledige keuken opleiding en veel duur apparatuur moet hebben. Deze week geven wij het recept van één van onze burgers die je zelf ook makkelijk thuis kan maken.

Allereerst, beginnen we bij de bakker en vragen we om brioche bollen. Deze hebben als voordeel dat ze vaak wat steviger zijn maar nog steeds lekker zacht. Ook heeft dit brood al een heerlijke romige smaak van zichzelf. Bij de slager halen we 100 % rundergehakt en als je een keer gek gaat wilt doen vraag dan aan je lokale slager of hij/zij een picanha door de gehaktmolen wilt halen op stand 8. Dit vlees heeft een mooie dikke vetkap en is heerlijk vol van smaak. (Let op!) Het is wel een stukje prijziger.


Wat heb je nodig voor het maken van 4 mooie burgers?


  • 750 gr duurzaam rundergehakt

  • 1 middelgrote sjalot

  • ¼ bos peterselie

  • 2 jalapeño

  • Eetlepel gerookte paprikapoeder

  • Zout en peper


Bereiden:


Snij de peterselie zo fijn mogelijk met een scherp mes om kneuzen te voorkomen. De jalapeño en sjalot snijd je in hele kleine blokjes en voeg je samen met de rest van de ingrediënten toe aan het gehakt. Maak het op smaak met zout en peper en kneed dit goed door elkaar heen. Door te kneden met de muis van je hand kan je meer kracht zetten en pak je elke keer een groter oppervlakte van het gehakt.

Verdeel het gehakt in 4 gelijke bollen van ongeveer 175 gram. De bollen gehakt kneed je nog heel even kort en daarna gooi je het gehakt van je ene hand in de andere hand, zodat het gehakt elke keer een klap krijgt. Hierdoor zal het gehakt wat steviger worden en zullen de burgers niet uit elkaar vallen op de barbecue.

Maak er mooie burgers van die ongeveer 2 cm dik zijn en druk in het midden bovenop met je duim een klein kuiltje in de burger. Door dit te doen zal de burger niet bol komen te staan en mooi egaal gaan bakken. Laat de burgers 45 minuten in de koelkast rusten (mag natuurlijk ook langer) en zet de barbecue alvast aan. Grill de burgers direct boven de kolen om en om mooi goudbruin en leg ze aan de zijkant van de barbecue zodat ze nog even indirect kunnen rusten.

De burger mag nog lekker medium zijn van binnen dus laat hem niet te lang liggen! Heb je een thermometer voor de barbecue houd dan een kerntemperatuur van 52 graden aan.


Eet Smakelijk!


Comments


bottom of page